Tel: +45 71998904

Kabelguide

Kabelguide

Läs här om de olika kabeltyper som finns för IT-utrustning. Vi har sammanställt en översikt över de mest använda. Allt från kablar för överföring av data, anslutning av tillbehör till strömförsörjning och laddning.

USB-kablar

usb-en-hane-port
usb

USB (Universal Serial Bus) introducerades 1996 i ett samarbete mellan IBM, Intel Corporation och Windows Corporation. Det har länge varit den mest använda kabeln för att koppla enheter till sin dator. Till exempel möss, tangentbord, externa hårddiskar och skrivare. De finns i många olika längder och med olika varianter av utgångar. En maximal dataöverföringshastighet på 280 Mbps eller ca. 35 MBps.

usb-c hanport
bild på en usb-c-kabel

USB-C står för ”Universal Serial Bus Type-C”. och är en typ av USB-kontakt som introducerades 2015. Den stöder USB 3.1, vilket innebär att en USB-C-anslutning kan överföra data snabbare än vanlig USB, med upp till 10 Gbps, och skicka eller ta emot upp till 20 volt eller 100 watt effekt. Överföringshastighet på 20 Gbps, vilket är 40 gånger snabbare än USB 2.0. Uteffekten på 100 W/5 A laddar din produkt med hög hastighet.

I slutet av 2024 måste alla mobiltelefoner, surfplattor och kameror som säljs i EU vara utrustade med en USB Type-C-laddningsport. Detta kommer att förhindra överproduktion av laddare och vara fördelaktigt för miljön.

Apple-kablar

blixthanekabel
bild av en blixtkabel

Denna typ av kabel är speciellt utvecklad av Apple för att ansluta och ladda deras enheter som iPhone, iPads och AirPods. Tidigare hittades de med ett USB-huvud i andra änden av kabeln, men nu har de gått över till USB.C för snabb dataöverföring och laddningstid. Datakabel med Hi-Speed USB En 2.0-kontakt med överföringshastighet på upp till 480 Mbps.

thunderbolt-kontakt
blixt

Thunderbolt-kabeln stöder Thunderbolt 3, Thunderbolt 4 och USB 4 dataöverföring upp till 40Gb/s, USB 3.1 Gen 2 dataöverföring upp till 10Gb/s, DisplayPort-videoutgång (HBR3) och laddning upp till 100W. Använd den här kabeln för att ansluta en Mac med Thunderbolt 3 eller 4 (USB-C)-portar till Thunderbolt (USB-C) och USB-skärmar och enheter som Studio Display, Pro Display XDR, dockningsstationer och hårddiskar.

Bildkablar

hdmi
bild av en HDMI-kabel

HDMI flyttar bilder och ljud digitalt från enheter som Playstations, DVD-spelare och datorer till TV-apparater eller projektorer. Du kan uppnå HD-bildkvalitet i 720 eller 1080 HD, 4K

VGA
bild på en vga-kabel

VGA/XGA/SVGA-bildskärmskablar används för att ansluta datorskärmar till datorer. Alla pluggar har hanpluggar i båda ändar. De ger fantastiska signaler, men kablar som DVI-D, HDMI eller DisplayPort kommer att leverera bättre kvalitetssignaler.

displayport-hane-port
bild på en bildskärmsportkabel

En bildskärmsportkabel används för att ansluta en dator/laptop till en bildskärm. Den ansluts till bildskärmsporten i datorn och bildskärmen. Kan stödja bild i 4K. Displayport 1.2. Stöder högupplöst video, flerkanaligt digitalt ljud och DPCP.

dvi-i-hane-port
bild av en DVI-kabel

DVI-kabel är inte den mest använda på marknaden, men kan överföra videosignaler både analogt och digitalt mellan datorer och bildskärmar.

displayport hankabel
Displayport till HDMI-kabel

Displayport till HDMI-kabel. Kan användas för att ansluta en dator med displayport till en skärm med HDMI-ingång. Längd 1,5 meter.

Antennkabel

f-quick-plug-male-port
bild på en antennkabel

En antennkabel används för att ta emot en TV-signal från ditt antennuttag till din TV och är vanlig i många danska hushåll. Kommer i olika längder.

Kraftledning

strömport

bild på en strömkabel

Det finns ett brett utbud av kablar som kan förse en enhet med ström.

De mest använda för stationära datorer är de med Schuko-pluggar eller LoRad SPC. De finns även med Eurokontakt och med/utan jordanslutning. Idag laddas Apples enheter via USB-C/Thunderbolt eller med en egen MagSafe-kontakt.

I Danmark använder vi 230 volt och tvåpoliga eller trepoliga kontakter med runda stift, men det kan finnas andra spänningsnivåer som är tillämpliga utomlands. Använd därför en reseadapter för att undvika överhettning på grund av en annan spänningsnivå.

Nätverkskabel/Ethernet

rj-45-female-port

lång kabel

En LAN-kabel/nätverkskabel används för att ansluta en dator, bärbar dator eller spelkonsol med en router till Internet. I vissa hushåll används de även för att ansluta en router till internet. Kontakten i väggkontakten/dataingången i hemmet ansluts till routern med LAN-kabeln. Eftersom de flesta idag använder trådlöst internet används de inte lika mycket som tidigare. Om du vill vara säker på en stabil anslutning bör en LAN-kabel användas.

Cat 5 nätverkskabel

Cat5 är den mest använda nätverkskabeln i Danmark. Kabeln har en maximal hastighet på 100 Mbps över 100 m och en maximal bandbredd på 100 MHz.

Cat 6 nätverkskabel

Cat 6 är designad som den bästa ”allround” nätverkskabeln. Cat 6-kabel har högre kapacitet och är mer motståndskraftig mot yttre buller.

Cat 6-kablarna har ändrats något i design jämfört med Cat 5-kabeln. Kabeln är tjockare och överför en större mängd data än Cat 5 och Cat 5e, men bara över kortare avstånd.

Cat 6 stöder en bandbredd på 250 MHz och hastigheter på upp till 10 Gbps upp till 50 meter och runt 2 Gbps bortom.

Adaptrar

Med Mini DP (DisplayPort) till HDMI kan du ansluta en Mac som inte har HDMI-utgång till din TV och utöka ditt digitala skrivbord, titta på film eller bara spela spel på en större skärm

Med Apple USB till Ethernet-adaptern skapar du en anslutning från din Apple-enhet till ett Ethernet-nätverk

Lightning Digital AV-adapter som fungerar med din iPhone, iPad eller iPod med Lightning-kontakt. Lightning Digital AV Hub stöder skärmspegling, så att du kan visa vad du tittar på på din iPhone, Mac eller iPad på TV-apparater, bildskärmar och projektorer med VGA-utgång eller andra kompatibla skärmar i upp till 1080p HD

Delar signal från en HDMI-signal från en PC eller bärbar dator och delar upp den i fyra anslutna skärmar. Detta innebär att en HDMI-anslutning kan användas för att styra fyra HDMI-skärmar.

Om du är osäker på vilken kontakt du ska använda, kontakta oss på 71998904 . Då svarar vi gärna på frågor.